Menu

Archief Julius Hoste jr.

Archiefcategorieën: Thematisch overzicht
Personen en families

Archief Julius Hoste jr. (archief nr. 161)
Periode1928-1950
Omvang en medium0,26 m
ArchiefvormerJulius Hoste jr. (Brussel, 7.6.1884 - Brussel, 1.2.1954)
Lees meer
Bereik en inhoudHet archief bestaat uit het oorlogsdagboek van Julius Hoste jr., geschreven tijdens de Tweede Wereldoorlog in Groot-Brittanië. Het geeft een weerslag van zijn activiteiten binnen de regering, zijn leven in ballingschap, de door hem gegeven of bijgewoonde lezingen, zijn activiteiten binnen de conferentie van Londen (in het dagboek “the Board of Education” genoemd), en zijn werk bij radio en pers. Hoste beschrijft ontmoetingen met binnen- en buitenlandse politici en doet verslag van kabinetsvergaderingen. Hij heeft het voornamelijk over politiek en geeft weinig persoonlijk commentaar. Het dagboek bevat ook, ter illustratie van wat besproken wordt, knipsels, telegrammen en brieven.

Het oorlogsdagboek werd uitgegeven door het Liberaal Archief: Van Velthoven, Harry, Zwerver in Niemandsland. Julius Hoste en zijn Londens oorlogsdagboek. Gent: Liberaal Archief en Academia Press, 2005.
ToegangenDeelinventaris (1941-1944) beschikbaar (archief raadpleegbaar met voorwaarden/beperkingen)
OrdeningNiet van toepassing.
Voorwaarden voor raadplegingGeïnventariseerd gedeelte: de stukken zijn raadpleegbaar mits ondertekening van een onderzoekscontract. De niet geïnventariseerde stukken zijn niet raadpleegbaar. Lees onze disclaimer raadpleging van archieven.
Voorwaarden voor reproductieStandaardvoorwaarden, zie het leeszaalreglement.
Taal en schriftNederlands / Standaardschrift
Fysieke kenmerken en technische vereistenPapier / Geen
VerwervingGeschonken door Herman Liebaers in 2002 en Albert Maertens (dagboek).
SelectieGeen selecties uitgevoerd.
BeelddocumentenPortret als spreker (h: 180 mm, b: 130 mm), (h: 285 mm, b: 225 mm)
Portret aan zijn bureau (h: 85 mm, b: 140 mm)
Groepsportret nav het bezoek van Julius Hoste jr., staatssecretaris van Onderwijs, en Gerrit Bolkestein, de Nederlandse minister van Onderwijs (eerste rij, resp 1ste en 2de van links), aan Eton College (h: 152 mm, b: 207 mm)
Julius Hoste jr. aan het woord op een meeting van Belgen in het Phoenix Theatre (h: 168 mm, b: 216 mm)
Julius Hoste jr. aan het woord op de openingsceremonie van de Belgische rondreizende tentoonstelling in Glynn Vivian Art Gallery te Swansea. Vlnr Burgess, Belgisch consul te Swansea; J. Richings, burgemeester van Neath; Hoste; William Harris, burgemeester van Swansea; D.V. Turner, hoofd van de politie; M. Motz, vice-voorzitter van INBEL; M. Yernaux, hoofd van de tentoonstelling; D. Llewellyn Mort, parlementslid (h: 168 mm, b: 216 mm)
Groepsportret tijdens een lezingenreeks aan de Londense universiteit, met vlnr Julius Hoste jr., jonkheer Harinxma thoe Slooten, sir Lancelot Oliphant, V. Bodson en Arthur Clow Ford, hoogleraar aan de Londense universiteit (h: 168 mm, b: 216 mm)
Julius Hoste jr. (rechts) in gesprek met Frans Beelaerts van Blokland (midden) en een onbekende op een vergadering over de Benelux (h: 174 mm, b: 234 mm)
Julius Hoste jr. (links) in gesprek met een andere deelnemer (professor E. Backer) van de onderwijsconferentie (h: 120 mm, b: 184 mm)
Julius Hoste jr., minister van Onderwijs, en echtgenote Jeanne Persoons bezoeken met schilder Kees van Dongen een tentoonstelling van diens werken (h: 180 mm, b: 242 mm)
Groepsfoto met Julius Hoste jr. (midden) tijdens een plechtigheid op een universiteit, gelegenheid onbekend (h: 180 mm, b: 242 mm)
Julius Hoste jr (rechts) met koning Leopold III op de viering van het 50-jarig bestaan van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde (h: 180 mm, b: 240 mm)
Staatssecretaris Julius Hoste jr. (midden) woont naar aanleiding van de vierde verjaardag van de Duitse inval in België een requiemmis bij in Westminster Cathedral (h: 153 mm, b: 207 mm)
Staatssecretaris Julius Hoste jr. (midden) in gesprek met beeldhouwer Domien Ingels en generaal Prudent Nuyten (h: 180 mm, b: 240 mm)
Staatssecretaris Julius Hoste jr. opent in de Eugene Slatter Gallery een tentoonstelling over Vlaamse schilders (h: 207 mm, b: 153 mm)
Koning Leopold III omringd door de ministers Julius Hoste jr (links) en Paul-Henri Spaak, gelegenheid onbekend (h: 180 mm, b: 242 mm)
Julius Hoste jr. tekent het gulden boek in de school te Hammersmith (h: 168 mm, b: 216 mm)
Julius Hoste jr. (achteraan 2de van links), staatssecretaris van Onderwijs, bezoekt de Belgische school te Kingston in het gezelschap van Gerrit Bolkestein (achteraan 1ste van links), de Nederlandse minister van Onderwijs (h: 167 mm, b: 216 mm). Notitie Van Hoste op achterzijde: "Belgische School in Kingston bezocht met Z. Ex. Bolkestyn Nederlandsch minister van Onderwijs 27 April 1942"
Julius Hoste jr. (links) en Albert Lilar (h: 127 mm, b: 86 mm)
Vergadering van de parlementaire groep, met onder andere Julius Hoste jr. (midden) en Louis de Brouckère (2de van rechts) (h: 107 mm, b: 170 mm)
Bezoek aan het Salon van Zeeschilders in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel, met vlnr Julius Hoste jr, minister van Onderwijs, onbekend, Adolphe Max, burgemeester, Hendrik Marck, minister van Verkeerswezen, en De Vos, directeur-generaal bij het beheer van het Zeewezen (h: 239 mm, b: 305 mm)
Julius Hoste jr. (2de van links) op een receptie van de internationale periodieke pers (h: 130 mm, b: 180 mm). Notitie op achterzijde: een visitekaart van Arthur Desguin - "Avec les compliments choisis de, 13.12.1951" )
2 postkaarten die Julius Hoste jr. verstuurd heeft vanuit Kaapstad aan zijn secretaris René Ryckaert, 1952. - 1: Rhodes Cottage in Muizenberg (h: 88 mm, b: 140 mm) - 2: Van Riebeeck Standbeeld, Cape Town (h: 140 mm, b: 88 mm)
Portret tijdens de ceremonie voor de Belgische Nationale Feestdag te London, Whitehall (h: 202 mm, b: 155 mm)
Julius Hoste en zijn echtgenote Jeanne Persoons (h: 106 mm, b: 137 mm)
Julius Hoste (rechts) in gesprek op straat tijdens de regeringscrisis van mei 1926 (h: 180 mm, b: 240 mm)
Julius Hoste jr. (rechts) in gesprek met Viscount Trenchard (midden) op het jaarlijkse banket van de Britse Kamer van Koophandel in België (h: 152 mm, b: 206 mm)
Groepsportret nav de heropening van het Europacollege te Brugge, met vlnr pater Verleye, schepen Van Damme, Julius Hoste jr., professor de Madariaga, rector Hendrik Brugmans (h: 105 mm, b: 147 mm)
Julius Hoste jr. aan het woord op de openingsceremonie van de Belgische rondreizende tentoonstelling in Glynn Vivian Art Gallery te Swansea; rechts van Hoste J.E.C. Francis van de British Council (h: 168 mm, b: 216 mm)
Julius Hoste jr. aan het woord op het banket ter viering van Nico Gunzburg (h: 132 mm, b: 180 mm)
Julius Hoste jr. en Jeanne Hoste bezoeken een tentoonstelling (h: 183 mm, b: 239 mm)
Portret aan zijn bureau (h: 119 mm, b: 163 mm)
Julius Hoste aan het woord bij de inhuldiging van een borstbeeld van kardinaal Mercier, die tijdens de Eerste Wereldoorlog, samen met burgemeester Max, het symbool was van het Belgische verzet tegen de Duitse bezetter (h: 305 mm, b: 240 mm)
Een Belgische delegatie voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, Eaton Square 104, naar aanleiding van een bezoek aan de fabrieken van de Britse vliegtuigbouwer Vickers, met vlnr Victor de Laveleye, Julius Hoste, Louis de Brouckère, Camille Huysmans, Jan Moedwil en Jean Deguent (h: 124 mm, b: 189 mm)
Julius Hoste jr. (rechts), staatssecretaris van Onderwijs, bezoekt in het gezelschap van Gerrit Bolkestein (midden), de Nederlandse minister van Onderwijs, Eton College (h: 152 mm, b: 207 mm)
Te Deum in Camden Town naar aanleiding van het feest van de Belgische dynastie. Links vooraan Albert De Vleeschauwer, minister van Koloniën, rechts Julius Hoste jr., achter hem Victor van Strydonck de Burkel, de bevelhebber van de Belgische strijdkrachten in Groot-Brittannië (h: 168 mm, b: 217 mm)
Staatssecretaris Julius Hoste jr. opent in de Eugene Slatter Gallery een tentoonstelling over Vlaamse schilders; hij is in het gezelschap van sir Lancelot Oliphant, de Britse ambassadeur bij de Belgische regering (h: 153 mm, b: 207 mm)
Koning Leopold III met Julius Hoste jr (rechts), minister van Onderwijs, en leden van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde (h: 150 mm, b: 242 mm)
Julius Hoste jr. (rechts) op een receptie, gelegenheid onbekend (h: 132 mm, b: 181 mm)
Groepsportret nav het bezoek van de leiders van de beweging van Morele Herbewapening aan het Laatste Nieuws. Julius Hoste jr. (zittend), vlnr Philippe Mottu, Bentley, Howard en Manson (h: 178 mm, b: 232 mm)
Julius Hoste jr. (2de van rechts) en graaf Maurice Lippens (links) worden rondgeleid op een tentoonstelling met werk van Willem Vogels (h: 182 mm, b: 240 mm)
Julius Hoste jr. (links) op de receptie van de jaarlijkse algemene vergadering van de Britse Kamer van Koophandel in België in de Connaught Rooms (h: 168 mm, b: 216 mm)
Julius Hoste jr. (2de van rechts) woont de eerste voorstelling bij van de "Marionettes" in het Belgische Instituut, Belgrave Square 9, Londen (h: 168 mm, b: 216 mm). Notitie van Hoste op achterzijde: "Zaterdag 2 Mei 42. Eerste voorstelling van de "Marionettes" in het Belgisch Instituut, Belgrave Square 9"
Bezoek aan het Lentesalon te Brussel, met vlnr de Marchy, Grojean, Julius Hoste jr, minister van Onderwijs en Adolphe Max, burgemeester (h: 239 mm, b: 305 mm)
Julius Hoste jr. (links) en Emile De Veen, voorzitter van het Rekenhof, op de begrafenis van Oswald De Schamphelaere (h: 240 mm, b: 305 mm)
Groepsfoto met Julius Hoste jr. (2de van links), gelegenheid onbekend (h: 168 mm, b: 230 mm)
Vlnr Emile De Veen, voorzitter van het Rekenhof; Jan Rudolph Slotemaker de Bruine, Nederlands minister van Onderwijs; Frans Sterkens, kabinetschef van Onderwijs; Julius Hoste jr, minister van Onderwijs, en Victor Tourneur, hoofdconservator van de Koninklijke Bibliotheek, tijdens hun bezoek aan de tentoonstelling van de Nederlandse Taal in de Koninklijke Bibliotheek (h: 130 mm, b: 180 mm)
Groepsportret van afgevaardigden van de CAME. Op de eerste rij om James Fullbright (VS, 4de van links), Richard Butler (GB, 5de van links) en Julius Hoste (2de van rechts) (h: 180 mm, b: 130 mm)
Julius Hoste jr., staatssecretaris van Onderwijs, in gesprek met een Belgische leerling van het North Western Polytechnic College, Kentish Town (h: 205 mm, b: 152 mm)
Julius Hoste jr. (links), staatssecretaris van Onderwijs, bezoekt de Belgische school te Kingston in het gezelschap van Gerrit Bolkestein (2de van rechts), de Nederlandse minister van Onderwijs (h: 167 mm, b: 216 mm)
Julius Hoste jr. (links) op een banket, gelegenheid onbekend (h: 121 mm, b: 183 mm)
Julius Hoste jr (links) opent een tentoonstelling van schilderijen van Pieter Brueghel in de Eugene Slatter Gallery (h: 153 mm, b: 208 mm). Notitie op achterzijde: "Begin 1944"
Hoste (2de van rechts) is een van de vele gasten op een galabanket georganiseerd door de buitenlandse pers. Recht tegenover hem zitten zijn vrouw en de Brusselse burgemeester Adolphe Max. Alleen de foto van Hoste mocht in de krant; daarop werd de rechterbovenhoek een beetje geretoucheerd (h: 180 mm, b: 238 mm)
Julius Hoste jr. (2de van links), staatssecretaris van Onderwijs, bezoekt de Belgische school in het gezelschap van Gerrit Bolkestein (2de van rechts), de Nederlandse minister van Onderwijs (h: 167 mm, b: 216 mm)
Julius Hoste jr., staatssecretaris van Onderwijs (rechts), en kabinetsmedewerker Lenfant in gesprek met een leraar van het North Western Polytechnic College, Kentish Town (h: 152 mm, b: 205 mm)
Julius Hoste jr., minister van Onderwijs, en echtgenote bezoeken met schilder Kees van Dongen een tentoonstelling van diens werken (h: 118 mm, b: 170 mm)
Julius Hoste jr. (midden) bezoekt het vijfjaarlijks salon voor Schone Kunsten in het Feestpaleis te Gent (h: 177 mm, b: 240 mm)
Leden van de Belgische regering en gasten luisteren naar kinderen op de Belgische nationale feestdag in het French Institute, Queensbury Place S.W. 7. Op de eerste rij Camille Huysmans, Paul-Henri Spaak, sir Lancelot Oliphant, Jeanne Hoste, Julius Hoste Jr. (h: 153 mm, b: 208 mm)
Julius Hoste jr. (rechts) in gesprek met Victor Maistriau, minister van Justitie (links) en een onbekende, tijdens de regeringscrisis van 1937 (h: 240 mm, b: 305 mm)
Groepsfoto met Julius Hoste jr. (links) en Louis Franck (2de van rechts) op een tentoonstelling van werken van Rubens (h: 180 mm, b: 242 mm)
Groepsportret met Julius Hoste jr. (2de van links) op een receptie van de internationale periodieke pers (h: 130 mm, b: 180 mm)
Groepsportret met Julius Hoste jr. te midden van journalisten (h: 125 mm, b: 177 mm)
Julius Hoste jr (links) op een onderwijsconferentie (h: 120 mm, b: 162 mm). Notitie op achterzijde: "Onderwijs conferentie. Prof [Ernest Barker], Seymour. Mei 44"
Portret aan zijn bureau (h: 169 mm, b: 217 mm)
Banket nav de jubileumviering van de Koninklijke Vlaamse Academie; Julius Hoste jr, minister van Onderwijs, zit in het midden (h: 180 mm, b: 240 mm)
Portret (h: 180 mm, b: 131 mm)
Jacob Adriaan Nicolaas Patijn, Nederlands gezant te Brussel (links), en Julius Hoste jr., minister van Onderwijs (2de van links), worden rondgeleid op een tentoonstelling over Belgische schilders in Nederland (h: 127 mm, b: 177 mm)
Banket nav 30 jaar Belgische vereniging voor medische hydrologie en klimatologie, met vlnr Julius Hoste jr., minister van Onderwijs; echtgenote Emile Vandervelde; dr. Terwagne; Emile Vandervelde, minister van Volksgezondheid en dr. Faveau (h: 180 mm, b: 242 mm)
Julius Hoste jr. (links) en minister van Staat Henry Carton de Wiart bij de onthulling van het monument voor Jules Destrée in de tuinen van de Académie royale de langue et de littérature françaises de Belgique (h: 240 mm, b: 305 mm)
Groepsfoto met Julius Hoste jr. (links) en koning Boudewijn, gelegenheid onbekend (h: 180 mm, b: 242 mm)
Groepsfoto van de deelnemers aan een receptie voor de internationale periodieke pers; met Julius Hoste jr. in het midden (h: 130 mm, b: 182 mm)
Portret (h: 180 mm, b: 131 mm)
Portret in Engeland (h: 217 mm, b: 168 mm) (h: 165 mm, b: 107 mm)
Julius Hoste jr. (2de van links) bezoekt een tentoonstelling van kostbare handschriften in de Koninklijke Bibliotheek; links Victor Tourneur, hoofdconservator van de KB (h: 125 mm, b: 177 mm)
Julius Hoste jr. (rechts) in gesprek met andere deelnemers (R. Butler en Parkinson) van de onderwijsconferentie (h: 120 mm, b: 184 mm)
Groepsportret op de luchthaven van Zuid-Afrika, met vlnr J. Van Rickstal, Belgisch ambassadeur in Zuid-Afrika, Julius Hoste jr., echtgenote Van Rickstal, Jeanne Persoons (echtgenote Hoste) en Otto du Plessis, directeur van het Staats Inlichtingen kantoor (h: 164 mm, b: 218 mm)
Groepsfoto tijdens de overdracht van een x-straal truck door het Britse Rode Kruis aan het Belgische leger in Londen; Julius Hoste jr. (derde van links), vooraan rechts Field Marshall Sir Phillip Chetwode (voorzitter van het Britse Rode Kruis en the Order of St. John), majoor Galmaerts (Belgisch leger) en baron de Waha-Baillomille (voorzitter van het Belgische Rode Kruis) (h: 152 mm, b: 206 mm)
Julius Hoste jr. (midden) woont een voetbalmatch bij in het Heizelstadium (h: 241 mm, b: 300 mm)
Julius Hoste jr. (2de van rechts) na afloop van het Te Deum nav het feest van de dynastie (h: 107 mm, b: 168 mm)
Portret (h: 240 mm, b: 183 mm)
Persistente url https://hdl.handle.net/21.12117/1253862
Delen via Facebook Delen via Twitter