Menu

Archief Belgische Liberale Turnbond (BLT) / Fédération Libérale Belge de Gymnastique - Vlaamse Liberale Turn- en Sportbond (VLTS)

Archief Belgische Liberale Turnbond (BLT) / Fédération Libérale Belge de Gymnastique - Vlaamse Liberale Turn- en Sportbond (VLTS)


Archief Belgische Liberale Turnbond (BLT) / Fédération Libérale Belge de Gymnastique - Vlaamse Liberale Turn- en Sportbond (VLTS) (archief nr. 33)
Periode1934-1991
Omvang en medium1,63 m
ArchiefvormerBelgische Liberale Turnbond (BLT) / Fédération Libérale Belge de Gymnastique (1934-1988)
Lees meer
Bereik en inhoudHet archief bestaat uit de statuten, briefwisseling, stukken m.b.t. de bestuurswerking, activiteiten, ledenadministratie, personeelsadministratie en het financieel beheer. Het bevat ook enkele affiches, foto’s, films, curiosa en een vlag.
De briefwisseling is de hoofdmoot van het archief. De archiefvormer heeft bij de (chronologisch gerangschikte) brieven eveneens andere stukken gevoegd. Die hebben betrekking op de inhoud van de brieven waarbij ze horen maar zijn van een andere redactionele vorm (programma’s, aankondigingen,…). Op die manier geeft de briefwisseling een vrij algemeen beeld van de werking van de BLT.
In de correspondentie zijn een aantal dossiers terug te vinden die betrekking hebben op turnverenigingen die de BLT overkoepelde: Le Bluet (Namen), Liberale turnkring Aurore (Vilvoorde), Olympos (Schoten), Turnkring Wilrijk, Turnkring Hoei, Turnkring De Eburonen (Tongeren). Turnkring Charleroi, Turnkring Hesbenia (Sint-Truiden), Turnkring Edward Pecher (Antwerpen), Turnkring Atlas (Deurne), Liberale Jeugdbond & Turnkring Philippe Speth (Kapellen), Turnkring La Grammontoise (Geraardsbergen), Turnkring Liberty (Borgerhout), Brugse Volksturnclub, Turnkring Lichamelijke Ontwikkeling Maaseik, Turnkring Exelsior (Eppegem), Turnkring Relax (Borsbeek) en Turnkring Blijf Fit (Geraardsbergen).
Daarnaast bevay het archief stukken m.b.t. contacten met andere verenigingen en organisaties, nl. de Belgische Turnbond, het Coördinatiecentrum voor Liberaal Socio-Cultureel Beleid, het Nationaal Instituut voor Lichamelijke Opvoeding en Sport, de Federatie der PVV-jongeren en jeugdkringen van het arrondissement Antwerpen, het Liberaal Appel, het Belgisch Olympisch Comité en Bloso.
ToegangenInventaris beschikbaar (archief raadpleegbaar met voorwaarden/beperkingen)
OrdeningStandaardschema verenigingsarchief, zie de inventaris.
Voorwaarden voor raadplegingDe stukken ouder dan 30 jaar zijn raadpleegbaar mits ondertekening van een onderzoekscontract, de stukken jonger dan 30 jaar zijn niet raadpleegbaar. Lees onze disclaimer raadpleging van archieven.
Voorwaarden voor reproductieStandaardvoorwaarden, zie het leeszaalreglement.
Taal en schriftNederlands, Frans / Standaardschrift
Fysieke kenmerken en technische vereistenPapier / Geen
VerwervingGeschonken door Gustaaf Bemindt in 1988 en 1991 en Paul Frighem in 2012.
SelectieGeen selecties uitgevoerd.
BeelddocumentenAffiche (3)
Foto (4)
Kledij en textiel (2)
Medaille (13)
Object (10)
Video (19)
Vlag (1)
Persistente url https://hdl.handle.net/21.12117/1251377
  •  Hele toegang