Menu

Archief Société Callier (Gent)

Archief Société Callier (Gent)


Archief Société Callier (Gent) (archief nr. 38)
Periode1868-1973
Omvang en medium1,13 m
ArchiefvormerSociété Callier (Gent) (1868 - 19.2.2001)
Lees meer
Bereik en inhoudAangezien de Société een genootschap was dat zelf geen activiteiten ontplooide, maar enkel fondsen beheerde ten voordele van de Laurentkringen, bevat het bestand vooral financiële stukken met daarnaast de statuten, notulen en briefwisseling.
Thematisch interessant zijn de bestanddelen van de afzonderlijke Laurentkringen (“Nut en Vermaak”, “Werken en Leeren”, “Vrijheidsliefde” en “Geluk in ’t Werk”) die bewaard zijn in dit archief. De briefwisseling van deze kringen met de Société en enkele grotere dossiers in het bestanddeel van “Geluk in ’t Werk” zijn de moeite waard om te bestuderen in het licht van een studie over het sociaal-cultureel werk van de Laurentkringen en, in bredere zin, over het "sociaal-liberalisme" vanaf het einde van de negentiende eeuw.
ToegangenInventaris beschikbaar (archief raadpleegbaar met voorwaarden/beperkingen)
OrdeningStandaardschema verenigingsarchief, zie de inventaris.
Voorwaarden voor raadplegingHet archief is raadpleegbaar mits ondertekening van een onderzoekscontract. Lees onze disclaimer raadpleging van archieven.
Voorwaarden voor reproductieStandaardvoorwaarden, zie het leeszaalreglement.
Taal en schriftFrans / Standaardschrift
Fysieke kenmerken en technische vereistenPapier / Geen
VerwervingGeschonken door notaris H. De Groo in 1996 (zoon van notaris M. de Groo, die de laatste secretaris van Société Callier was).
SelectieGeen selecties uitgevoerd.
BeelddocumentenKaarten en plannen (5)
Video (16)
Persistente url https://hdl.handle.net/21.12117/1251773
  •  Hele toegang